Tiskam si Suho sadje Suho sadje – skrivnosti, kako ga uživati

Suho sadje – skrivnosti, kako ga uživati



Pred uživanjem suhega sadja ga je dobro namakati v vodi – ste že slišali za to majhno skrivnost? To seveda velja za suho sadje, kupljeno v trgovini. To sadje namreč pogosto vsebuje dodatke, ki niso zdravi in jih z vodo speremo. Če tako sadje pripravite doma, ga torej posušite sami, postopek z namakanjem seveda ni potreben. Sadje lahko doma posušite v sušilniku (če ga imate) ali v pečici pri nizkih temperaturah. Poletni čas lahko izkoristite tudi za sušenje sadja na žgočem soncu.

Če imate težave s prebavo, vam vsekakor priporočamo uživanje suhih sliv. Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, pa tudi sorbitolima – naravnega odvajala. Zaradi njega se poveča prostornina blata – nase namreč veže vodo. Slive dajte namakati čez noč. Zjutraj poleg sliv popijte tudi vodo, v kateri so bile namakane. Učinek bo še boljši, če sočasno s slivami zaužijete tudi lanena ali chia semena.

Kaj pa suho sadje namesto sladice ali kot dodatek sladici? To je zelo priporočljivo za ljudi, ki so na dieti, pa tudi za presnojedce. Suhega sadja se v sladicah najverjetneje ne bo začelo masovno uporabljati, saj ima večina ljudi, ki je v današnjem času dnevno navajena na zelo sladkano hrano, popolnoma popačen okus. Ljudje večinoma niso vajeni okusa naravnega sladila, deluje jim preblago oziroma ga sploh ne čutijo. Suho sadje se sicer odlično znajde v navadnem jogurtu, popestrilo pa bo tudi vaš jutranji musli.

S suhim sadjem vred lahko uživate tudi oreščke, ki so prav tako zelo zdravi in polni vlaknin. V kombinaciji s suhim sadjem vas bodo najedli, pospešila se vam bo tudi prebava. Sicer gre za »kalorijsko bombo«, vendar se od te kombinacije ne boste zredili – popolnoma drugače, kot če bi dnevno uživali tortice ali druge slaščice. Suho sadje pa tudi oreščke si lahko privoščite za malico, na potovanju, med nakupovanjem, v kinu … Izkoristite njegovo neverjetno priročnost še danes!