Med esencialne maščobne kisline sodijo tudi omega 3. Ta vrsta maščobnih kislin ima zelo pomembno vlogo pri delovanju srca, kardiovaskularnem sistemu, vplivajo pa tudi na naše možgane ter vid. Nekateri pa omega 3 povezujejo še z zdravo ravnjo holesterola v krvi.
Ključne naj bi omega 3 maščobne kisline bile tudi pri normalni rasti in razvoju otrok pa tudi živalskih mladičev. Največ tovrstnih hranil se nahaja v različnih vrstah rib ter v samem ribjem olju. Prisotne pa so še v nekaterih drugih živilih.
Prisotnost omega 3 v različnih oljih
Repično olje velja za vrsto olja, v katerem so omega 3 maščobne kisline prisotne v zelo veliki meri – največ v primerjavi z vsemi drugimi jedilnimi olji. Odlična novica je ta, da takšno olje ne izgublja svoje kakovosti s peko, kuho ali cvrtjem.
Sicer pa so omega 3 dobro zastopane tudi v lanenem semenu in lanenem olju. Ena žlica lanenega semena na primer vključuje nekaj več kot 7 gramov ALA omega 3 maščobnih kislin.
Prisotnost omega 3 v orehih in v posebni vrsti soje
Orehi so znani po tem, da so izjemno bogat vir polinenasičenih maščob, kar je še posebej zdravo za naše srce. Obenem pa tovrstno živilo vključuje tudi precej veliko omega 3. 30 gramov orehov ima na primer nekaj več kot 2 grama omega 3 maščob.
Večje količine omega 3 vključuje tudi posebna vrsta soje, ki se imenuje edamame. Še posebej je takšna soja cenjena pri vegetarijancih pa tudi pri veganih. Obenem je tovrstno živilo odlično bogato še z dvema izjemno pomembnima hraniloma za človeško telo – z beljakovinami in vlakninami.
Večji delež omega 3 je prisoten tudi v vsem dobro poznanim chia semenih. Ena žlica chia semen vsebuje kar 5 gramov omega 3 maščobnih kislin. Ne nazadnje pa so tovrstne maščobne kisline dobro zastopane tudi v mleku, kruhu ter jajcih.